Kırklareli'nden yurt dışına kaşar ihracatı

Kırklareli’nden yurt dışına kaşar ihracatı

Kırklareli’nde Istranca Dağları’nın zengin bitki örtüsünden beslenen küçükbaş hayvanların sütünden eski kaşar üretiliyor.

Kentte 10 civarında işletmede günlük ortalama 200 ton süt, eski kaşar üretimi için işleniyor.

Mandıralarda geleneksel yöntemlerle özenle işlenen süt, silindir şekline getirilip ortalama 20 gün mandırada serin bir yerde bekletiliyor.

Kaşar yurt içi ve yurt dışına ihraç ediliyor

Daha sonra çuvala sarılan kaşar, bir yıl beklemesi için buzhanelere alınıyor. Hazır hale getirilen kaşar yurt içi ve Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai ve Katar gibi ülkelere ihraç ediliyor.

Kentte yıllık ortalama 100 ton süt ve süt ürününün ihracatı gerçekleştiriliyor.

“Lezzetimizi kaybetmeden sıhhi tesislerde üretime devam ediyoruz”

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık, yaptığı açıklamada, kentte üretilen eski kaşarın yurt içi ve yurt dışından rağbet gördüğünü söyledi.

Kentteki 4 firma tarafından kaşar ihracatı yapıldığını ifade eden Ilık, diğer firmaların da ihracat yapmaları için çalıştıklarını belirtti.

Ilık, Istranca Dağları’nın eteklerindeki endemik bitki türlerinden beslenen hayvanların sütlerindeki aromadan dolayı kaşarın lezzetli olduğunu belirterek, “Eski kaşar geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediyor.

Bu geleneksel yöntemler çağın ve gıda korteksinin istediği uygun şartlar altında harmanlandı. Lezzetimizi kaybetmeden bu sıhhi tesislerimizde üretime devam ediyoruz” dedi.

Eski kaşar için coğrafi işaret sürecinin de devam ettiğini anlatan Ilık, “Kaşarlarımız her zaman usta maharetli ellerde yoğuruluyor sofralarımıza aynı lezzetle geliyor ama artık bunu tescil etmiş olacağız. 

Dünya çapında bilinirliği artacak. Marka değerini yükselteceğiz. Coğrafi işaret bölgemizin üreticilerine çok daha fazla katkı sağlayacak” diye konuştu.

(AA)