Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ait katı yakıtlar raporunu yayınladı. Yayınlanan rapora göre; linyit üretimi bir önceki aya oranla yüzde 3,0 azalarak 6 milyon 413 bin 20 ton olurken, taşkömürü üretimi ise yüzde 7,3 azalarak 118 bin 426 ton oldu.
Taşkömürü koku satılabilir üretimi ise mayıs ayında 401 bin 940 ton olarak gerçekleşti. Bu üretim bir önceki aya göre %2,8, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,5 arttı.
Taşkömürü ithalatı mayıs ayında 1 milyon 701 bin 265 ton olarak gerçekleşerek, bir önceki aya göre %9,8 bir önceki yılın aynı ayına göre %21,8 azaldı. Taşkömürü koku ithalatı ise, mayıs ayında bir önceki aya göre %34,1 bir önceki yılın aynı ayına göre %15,2 arttı.
Üretimin teslimatları karşılama oranı en yüksek linyitte gerçekleşti
Üretimin teslimatları karşılama oranı mayıs ayında %99,4 ile en yüksek linyitte gerçekleşti. Bu oran taşkömürü kokunda %81,1, taşkömüründe %6,0 olarak hesaplandı.
Katı yakıtların teslimat yerlerine göre dağılımı incelendiğinde; mayıs ayında taşkömürü teslimatının %51,6’sı termik santrallere, %22,3’ü kok tesislerine, %12,5’i demir-çelik haricindeki sanayiye yapılırken, linyit teslimatının %82,4’ü termik santrallere ve %12,7’si demir-çelik haricindeki sanayiye yapıldı. Taşkömürü kokunda ise en fazla teslimat %96,4 ile demir-çelik sanayine yapıldı.





