Yolda üretip dünyaya ihraç ediyor

Yolda üretip dünyaya ihraç ediyor

Malatya’da 30 yıldır buhar kazanı işletmeciliği yapan ve üreten Fahrettin Çakmak, ürünlerini dünyaya ihraç ediyor. 

12 kişilik bir ekiple atölyesinin fiziki şartlarının yetersizliği dolayısıyla ürünlerini yol ortasında yapan Çakmak, ürettiği kazanları onlarca ülkeye ihraç ediyor. Üretime uygun bir tesis oluşturulması halinde ihracat ve üretim verimliliğinin artacağını ifade ederek, Organize Sanayi Bölgesi’nde yer talebinde bulunduklarını ama sonuç alamadıklarını söyledi.

“Taleplere cevap veremiyoruz”

Fahrettin Çakmak, ” Yaklaşık üç dört yıldır Türk Cumhuriyetleri Kazakistan, Özbekistan , Kırgızistan ile Ukrayna, Fildişi Sahili gibi ülkelere ihracat yapmaktayız. Talep çok ama fiziki şartlarımızın yetersiz olması nedeniyle taleplere karşılık veremiyoruz. Yol ortasında üretim yapmak gibi bir handikapımız var. Bunu da aşamadık kazanların yolu işgal etmesi nedeniyle komşular şikayetçi. Yol ortasında çalıştığımız için işçi de gelmiyor. Bunlara rağmen üretim yaparak ülkemize döviz kazandırmak için uğraşıyoruz Yetkililerden talebimiz bize kapalı bir alan ve bir tavan vinci bunlar sağlanırsa hem üretimimiz hem de istihdam ettiğimiz elaman sayısı artacaktır. Üç aylık bir dönemde 250 -300 bin dolarlık ihracat yapıyoruz yıllık bazda bu rakam 3-4 milyon dolara kadar çıkabiliyor” dedi.

“Tamamen yol da çalışıyoruz”

Yol üzerinde üretim yaptıkları nedeniyle işçi bulmaktan da zorlandıklarını kaydeden Çakmak,” Yol da çalışıyoruz, kapalı bir alanda hiç üretim yapmadık. Yolda çalışmamızdan dolayı orta kapasite bir kazanının üretimi üç dört ayı buluyor kapalı bir alanda üretimi gerçekleştirmiş olsak birkaç ayda tamamlanır. Ayrıca elaman sıkıntı çekiyoruz işe aldığımız elaman yolda çalıştığımızı görünce işi bırakıp gidiyor. Bu yüzdende elaman sayımızı belli bir noktada tutamıyoruz”diye konuştu.

İHA