Türkiye
year 2 YIL

Aronya Fidanı

Ürüne Ait Resimler

Açıklama

Aronya Fidanının Gelişimi Aronya meyvesi yaprak döken bir bitkidir. Baharın gelmesiyle beraber yeşil yapraklarını vermeye başlar. Nisan ayının ortasında beyaz renkli çiçeklere bürünür ve mayıs ayının üçüncü haftasında aronya çiçekleri meyveye dönüşür. Aronya hasadı ağustos sonu, eylül başında yapılır ve sonbahara doğru aronya fidanlarının yaprakları kızıl rengini alarak yeniden dökülmeye başlar. Aronya fidanının kök sistemi çok güçlüdür. Her türlü toprak koşuluna uyum sağlar; çoğu meyvenin dikiminin imkânsız olduğu arazilerde bile aronya fidan dikimi rahatça yapılabilir. Aronya fidanları dikildiğinden itibaren gelişim hızına göre iki veya üç yıl içerisinde ürün vermeye başlar. Üç yıllık aronya fidanı dikimi yaparsanız dikim sonrası ilk hasadı eylül ayında alabilirsiniz. Aronya Fidanı Hangi İklimde Yetişir? Aronya, sert iklim koşullarına dayanıklı bir bitki türüdür. Kış mevsiminin zor geçtiği bölgelerde -25°C sıcaklıklara karşı direnç gösterebilir. Bol güneş alan ve yarı gölge arazilerde aronya yetiştiriciliği konusunda iyi sonuçlar elde edilebilmektedir. Aronya Fidanı Nasıl Dikilir? Aronya fidanının özel iklim gereksinimleri yoktur. Aronya tarımı için en uygun alanlar, tam güneş alan veya hafif gölgeli olan; güneye bakan ve güneye hafif meyilli alanlardır. Aronya fidanı adaptasyon kapasitesinin yüksek olması nedeniyle çok geniş toprak tipi ve pH aralığında yetiştirilebilen, çok yıllık, çalı formunda gelişen üzümsü meyve türüdür. Aronya yetiştiriciliği için drenajı iyi, orta bünyeli, organik maddece zengin, 6-6,5 pH değerine sahip topraklar önerilmektedir. Dikim öncesi arazideki çalı, taş, ağaççık temizlenmeli ve arazi 50 cm derinlikten işlenmelidir. Aronya Fidanı Satın Aldım, Ne Yapmalıyım? - Aronya fidanını teslim aldığınız zaman ambalajından çıkartınız. - Aronya fidanınızı hafifçe sulayınız. - Fidan dikimini buharlaşmanın en az olduğu sabahın erken saatlerinde veya akşamüstü vaktinde yapmanız tavsiye edilir. - Aronya fidanı çalı şeklinde gelişim gösterdiği için çok farklı dikim şekli ve dikim mesafesi uygulanabilmektedir. Ancak tercihen kuzey-güney yönünde ekilmelidir. - Makineli hasat imkânına sahip olan üreticiler için sıra arası en az 4 metre, sıra üzeri 0,75 - 1,25 m arasında tercih edilebilir. - Ocak şeklinde yetiştiricilik yapılacaksa aronya fidanı sıra arası 2- 2,5 m, sıra üzeri 1,5 ile 2 m arasında olması önerilmektedir. - Ocak şeklinde yetiştiricilikte dekara 180-220 arasında fidan gerekmektedir. - Fidan ekiminin yaklaşık çapı 30 cm, derinliği 20 cm kadar olan çukurlar açılarak dikim yapılır. Aronya Fidanının Sulaması Nasıl Olmalı? Aronya fidanı yüzlek köklüdür. Bu nedenle toprak işleme yüzeysel olarak yapılmalıdır. İlkbahar dönemindeki toprak işleme, toprağın havalandırılması yanında yabancı ot kontrolünün sağlanması bakımından da çok önemlidir. Aronya fidanının su talebi, diğer meyve türlerinin ihtiyaçlarından farklı değildir. Yıllık 500-600 mm aralığında yağış bitki gelişimi için yeterlidir. Ancak yağışın vejetasyon (büyüme-yetişme) döneminde yağması önemlidir. Sulama mevcut imkânlara göre damla veya yağmurlama yöntemlerinden birisiyle yapılabilir. Bulunduğu konum ve toprak yapısına göre aronya fidanının dikildiği toprağın daima 20 cm derinliğe kadar nemli olmasını sağlayacak şekilde sulama yapılmalıdır. Hasat sonrası kış ayları boyunca iklim çok kurak gitmezse sulama yapılmaz. Aronya Fidanı Zararlı Mücadelesi İlkbahar aylarında yapılacak olan hafif bir budama ile aronya fidanı ocakları içindeki çalıların arası açılarak hastalıklı ve zarar görmüş dalların ortamdan uzaklaştırılması sağlanır. Açılan ocakta terbiye budaması ile sıkışık olan sürgünlerde aralama yapılarak havalanma artırılır ve hastalık-zararlı riski azaltılır. Aronya fidanlarında baharla beraber gelen yaprak biti zararlısı, meyve iç kurdu ve kırmızı örümcek zararlısına dikkat edilmelidir. Zararlı mücadelesinde 1 kaşık sıvı yağ, 1 kaşık arap sabunu ve 1 diş rendelenmiş sarımsağı, 1 litre su içerisine koyun ve iyice karıştırın. Bitkinin yapraklarının altına ve üstüne gelecek şekilde fısfıs yardımıyla sıkınız. Sarımsak kokusunda hoşlanmıyorsanız çıkartabilirsiniz. Her fidana baharla beraber bir renkli, kokulu, yapışkan tuzak koymakta fayda vardır. Bakla zınnı zararlısı için mavi leğen de önemli bir zirai savaş yöntemidir. Aronya Meyvesinin Toplanması Aronya meyvesi ağustos sonundan itibaren olgunlaşmaya başlar ve eylül sonuna kadar geçen süre içinde toplanır. Meyvelerdeki sağlıklı görüntü veren pus tabakası, meyveden silinmez. Taze aronya meyvesi sert, dolgun, kuru, dış yüzeyi düzgün ve gümüş gibi parlak pus tabakasına sahip olmalıdır. Yaprak ve sap içermemelidir. Tam olgunlaşmış, sağlam ve nemsiz olan meyveler 0°C ile 1°C sıcaklık ile %90-95 nispi neme sahip soğuk hava depolarında herhangi bir kalite kaybına uğramadan 2 ay muhafaza edilebilir. İşlenecek olan aronya meyveleri –18°C’de hızlı dondurma ile şoklanmalı ve -23ºC’de saklanmalıdır. Dondurulmuş aronya soğuk zinciri ile satışa sunulabilir, sanayide işlenebilir veya çok az bir vitamin-mineral kaybı ile uzun yıllar muhafaza edilebilir.


Firmaya Ait Diğer Ürünler

NARLI BOTANİK Mesaj Gönder

Tedarikçi ile iletişime geçin
0 /35
Lütfen adınızı ve soyadınızı giriniz.
Lütfen ülke seçiniz.
0 /10000
Lütfen mesaj giriniz.
Ücretsiz mesajlaşma ile anında ihracat